Rigó Fotó

Ahol lencsevégre kerül minden, ami rally

Indulunk a Portugál Rallyn! Indulunk a Portugál Rallyn!
Herczig Norbert és Ferencz Ramón indul a rali-világbajnokság következő versenyén, a május 20-23. között zajló Vodafone Rally de Portugal-on. Annak ellenére, hogy a sportág... Indulunk a Portugál Rallyn!

Herczig Norbert és Ferencz Ramón indul a rali-világbajnokság következő versenyén, a május 20-23. között zajló Vodafone Rally de Portugal-on. Annak ellenére, hogy a sportág legmagasabb szintű eseményén indul a páros, a cél az lesz, hogy a lehető legjobban felkészüljenek az ERC szezonra.

Bármilyen furcsán is hangzik, a SKODA Rally Team Hungaria csapata tesztelni megy a világbajnokságra.

A partnereinknek köszönhetően egy Magyarországon egyedülállónak mondható tesztprogrammal tudunk részt venni az Európa-bajnokságon. Ezt a programot elkezdtük március közepén, és folytatódott volna az Azori-szigeteki versenyre készülve. Amikor kiderült, hogy a nyitófutam más időpontra kerül, akkor jött az ötlet, hogy a Portugál Rally remek felkészülés lenne, nemcsak a soron következő lengyel és lett versenyre, hanem a szeptember végi Fafe Rallyra is” – mondta Herczig Norbert.

A portugáliai vb futam pályái részben azonosak lesznek az őszi Fafe Rally gyorsasági szakaszaival. Ennek előnyeit is ki akarja használni a csapat, valamint a nagyon nehéz, murvás világbajnoki gyorsaságikon nagyon sok versenykilométert tud megtenni a páros.

Az egyik legnehezebb verseny a Portugál Rally, 13 gyorsaságival, 346 gyorsasági kilométerrel, köztük olyannal, ami 38 kilométer hosszúságú. Itt már maga a pályafeldolgozás is heroikus munka lesz. Két alkalommal mehetünk végig a pályákon és két napunk lesz rá, hogy a 346 versenykilométer valamennyi kanyarját feldolgozzuk” – kezdte a kihívás ismertetését Herczig Norbert.

A verseny össztávja is beszédes, a három nap alatt 1528 kilométert kell megtenniük az indulóknak, ami még akkor is sok, ha nincs defekt, technikai gond, vagy kerékcsere. A raliban viszont ezekkel is számolni kell, olyannyira, hogy Herczig Norbert és Ferencz Ramón egy szerviz továbbképzésen is részt vesz a Topp Cars bázisán.

A verseny első napján nem lesz szerviz. Reggel elindulunk és nyolc gyorsaságin 122 kilométert kell teljesíteni úgy, hogy nem segíthet a szervizcsapat. Kizárólag kerékcserére és tankolásra lesz lehetőség, valamint a versenyzőpáros elvégezhet el olyan javításokat, amelyekhez kizárólag az autó utasterébe szerelt alkatrészeket használhat fel. Egy féltengely, néhány futóműelem és hasonló kisebb dolog kerülhet így be a Skodába, de ezeket csak mi építhetjük be, külső segítség nélkül. Ezért kapunk a csapattól némi továbbképzést” – indokolta Norbi a versenyzők számára nem mindennapi programot.

Természetesen nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy hiába a tesztelés az elsődleges cél, mégis egy olyan versenyen indul a duó, ami minden raliversenyző álma: részt vesznek egy vb futamon. Herczig Norbert is tisztában van vele, nem lesz könnyű minden pillanatban szem előtt tartani a célt.

Amióta együtt versenyzünk Ramónnal, ő mindig elmondta, hogy nagy vágya egy világbajnoki futamon versenyezni. Azon a csapategyeztetésen, amikor a hogyan tovább lehetőségeit vizsgáltuk, ő vetette fel, hogy ez az ideális pillanat. Nem kellett sokat győzködnie, a már említett szakmai okok miatt is ez a jó döntés, de természetes nagyon örülök, hogy a pályafutásom során eljön ez a lehetőség. versenyzők vagyunk, ezért igyekszünk a lehető leggyorsabban menni, de tudjuk azt, hogy hol a határ, mennyi kockázat fér bele.”

A SKODA Rally Team Hungaria és a Topp Cars első közös versenye lesz a Portugál Rally, és ez remek alkalom, hogy ne csak a teszteken, hanem egy nagyon hosszú, és roppant nehéz versenyen is még jobban összecsiszolódjon a szervizcsapat és a versenyzőpáros.

Egy raliversenyen nehéz megjósolni, hogy a végeredmény tekintetében mire lehet képes egy páros. Még nehezebb esélyeket latolgatni egy világbajnoki futamon, ahol először indul a csapat, és a legfontosabb az, hogy tapasztalatokat gyűjtve eljussanak a célig. Még akkor is így van ez, ha tudjuk, hogy 2018-ban az első ERC dobogós helyét épp a hírhedten nehéz Acropolis Rallyn szerezte meg Herczig Norbert és Ferencz Ramón. Ott másodikak lettek a Skoda Fabiával. Norbi amúgy sem szeret eredményekről beszélni, most is inkább az erősségeket és a kockázatokat vette számba.

26 gumival kell teljesíteni ezt a pokoli hosszú és nehéz versenytávot. Mi ebben jók vagyunk, sokszor bebizonyítottuk, hogy jól tudunk abroncsot választani és úgy beosztani a gumikat, hogy a végére is maradjon. Láttuk, látjuk, hogy mire képesek azok a versenyzők, akikkel együtt megyünk az ERC-ben, de nem szabad elfelejteni, hogy megint egy olyan helyszínre megyünk, ami nekünk új, nekik pedig már van tapasztalatuk. Arra is készülnünk kell, hogy ezúttal nem az elsők között indulunk, hanem csak a WRC pilóták és az egész évben a sorozatban induló versenyzők mögött. Előfordulhat, hogy a 40. és az 50. hely környékén megyünk már az első körben is, ami azt feltételezi, hogy ezeken a pályákon ilyenkor már kaotikus állapotok alakulhatnak is. Bárhol kifordulhat egy olyan kő, ami veszélyt jelent a gumira vagy a futóműre. Tudjuk, készülünk rá, és ezzel együtt a számtalan olyan helyzetre is, ami eddig még nem volt a pályafutásunkban. És ahogyan mindig, most is számítunk a szurkolókra. Már most tudjuk, hogy ebben a három napban is sokan velünk lesznek, amit előre is köszönünk.”

Még nincs hozzászlólás.

Legyen Tiéd az első.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük